Vad har du för hudtyp och hur ska den behandlas?

Hittade massa bra info på Aftonbladet när jag surfade runt lite!

 

För torr hy

Ditt mål: Mjuk och slät.

Dagsläge: Torr hud med tydliga linjer, insjunkna områden, fnasig, sträv. Får lätt sprickor där bakterier kan ta sig in och orsaka känslighet och infektioner.

Orsak: En torr hy kan antingen bero på för lite talgproduktion, vilket är genetiskt, eller så kan du ha en yttorr hy på grund av fel hudvårdsprodukter, klimat, årstid eller arbetsmiljö.

Så behandlar du: För dig med torr hudtyp – behandla med mjölksyra som binder fukten bra i huden. Är du yttorr – fuktboosta med serum som innehåller hyaluronsyra men undvik feta krämer, de gör dig bara blank. Hjälp huden på traven genom att återfukta inifrån med mycket vatten och essentiella oljor från nötter, fet fisk och avokado.

 

För aknehy

Ditt mål: Aknefri.

Dagsläge: Du har tilltäppa talgkörtlar där aknebakterien, som lever av talg, skapar inflammationer.

Orsak: Vad som orsakar akne är fortfarande okänt, men faktorer som påverkar är hormoner, stress och för mycket magsyra. Däremot är det en skröna att fet mat som choklad automatiskt ger akne – det är individuellt.

Så behandlar du: Syrabehandlingar ger bäst resultat. Leta efter produkter med salicylsyra som är djuprengörande, inflammationshämmande och lugnar en röd och irriterad ny. Kombinera med mjölksyra som återfuktar huden. Använd inte starka, uttorkande produkter då de ökar talgproduktionen och kan ge en yttorrhet som lägger sig som en skorpa och täpper till porerna. Peela huden men undvik typen med korn då de kan sprida aknebakterien. Påskynda sårläkningen med zinktillskott och stärk maghälsan med probiotika.

För blek hy

Ditt mål: Lyster.

Dagsläge: Du har en blek, livlös, glåmig hy.

Orsak: Blodcirkulation i huden är dålig – kan orsakas av rökning, dåliga matvanor med för lite vitaminer och för lite motion.

Så behandlar du: Förbättra blodcirkulationen i ansiktet med mikromassage. Gör små nypningar med en twist på ren hy, inifrån ut, varje dag. Bäst effekt får du i kombination med ett lystergivande C-vitaminserum som får extra bra effekt när den masseras in i huden.


För fet hy

Ditt mål: Fettfri.

Dagsläge: Du har en fet hy med vidgade porer som fort blir blank och där makeup har svårt att fästa.

Orsak: Fet hud beror på en för hög talgproduktion, vilket är genetiskt, men den kan förvärras med fel produkter. Uttorkande krämer sänder signalen att producera mera talg och en torr yta kan dessutom ge tilltäppta porer där aknebakterien kan få fäste.

Så behandlar du: Leta efter produkter med den talgabsorberande mineralen silica och återfukta med näringsrika leror, eller produkter med alger som både suger upp fettet samtidigt som de är rika på fukt och verkar återmineraliserande.

För känslig hy

Ditt mål: Lugn.

Dagsläge: Du har en känslig hud med ytliga kärl som reagerar lätt på produkter, väder och beröring.

Orsak: Den största boven är upprepade bränningar av solen, men andra faktorer är livsstil och väderomväxlingar.

Så behandlar du: Använd serum som går ner på djupet i stället för krämer som bara lägger sig på ytan. Leta efter algextrakt (lugnande och läkande), alatoin och bisabolol (lugnande) och ceramider (stärker hudbarriären). Ät mat med omega 3 och 6 samt undvik kaffe, alkohol, cigarretter och stark mat som är påfrestande för huden. Och för att inte göra skadan värre – skydda dig från solen med ett UV-skydd med minst SPF 30.

 

För blandhy

Ditt mål: Balans.

Dagsläge: Du har blandhy med en fet T-zon – den vanligaste hudtypen av alla.

Orsak: Blandhyn i sig är genetisk men obalansen kan förvärras med fel produkter. Många använder en uttorkande kräm över hela ansiktet för att bli av med det blanka, vilket leder till ökad talgproduktion i T-zonen i kombination med yttorrhet.

Så behandlar du: Du kan antingen använda två olika krämer – en lättare på T-zonen och en fetare i resten av ansikte, eller lägga samma fuktgivare över hela ansiktet och kombinera med en mattande produkt på T-zonen.

 

En algmask hjälper till att suga upp fettet samtidigt som den återfuktar.Tips!

En algmask hjälper till att suga upp fettet samtidigt som den återfuktar.Tips!

 
Källa: http://www.aftonbladet.se/sofismode/salongen/article14825214.ab
 
Och kom ihåg!
Lika löser lika, säger man. Använd inte uttorkande cremer på fet hy o tvärtom. Likadant är det för håret! Tvättar du ofta ett hår som lätt blir oljigt/fett kommer det att bli det ännu snabbare hädanefter! eftersom det torkar ut när du tvättar så ger det order till hårbotten att producera ännu mer olja! För att få ett väl balanserat värde är det bästa att tvätta sällan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0